سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقایسه کابل آلومینیومی و مسی

اولین نکته‌ای که برای انتخاب یک المان برای پروژه وجود دارد انتخاب مناسب‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین گزینه است. خصوصا اگر این المان تجهیز با اهمیتی مانند کابل برق باشد.

کابل‌ها رابط الکتریکی بخش‌های مختلف هستند و مشکل و خرابی در آن‌ها کل سیستم را با اختلال رو به رو می‌کند پس برای جلوگیری از چنین اشکالاتی کافیست در همان ابتدا با بررسی کافی، بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

کابل‌های مسی به دلیل رسانایی بسیارخوب مس، از زمان گذشته تاکنون کاربرد گسترده‌ای داشتند اگرچه اخیرا با گران شدن قیمت مس انتخاب این گزینه برای برخی برقکاران مشکلاتی از نظر هزینه ایجاد کرده است اما کابل‌های آلومینیومی توانسته‌اند جایگاه خود را به عنوان جایگزین مناسب کابل مسی در بازار باز کنند. کماکان انتخاب بین این دو گزینه چالش‌هایی را به همراه دارد. اگر تمایل دارید این کابل‌ها را بهتر بشناسید با ما همراه شوید.

در این مقاله قصد داریم با نگاهی کوتاه به ویژگی‌های هرکدام از این دو محصول و تفاوت‌ کابل آلومینیوم با مس و اطلاعاتی را برای شناخت بهتر آن‌ها و معیار‌هایی که باید برای خرید این محصولات درنظر بگیرید ارائه کنیم.

تفاوت کابل آلومینیومی با مسی را بدانیم

کابل‌ها از المان‌های کلیدی در شبکه انتقال و توزیع برق هستند. وجود برخی ویژگی‌های ساختاری در کابل‌ها مدل‌های مختلفشان را نسبت به هم متمایز می‌کند. یکی از این ویژگی‌ها جنس رسانای داخل کابل است. این رساناها از فلزات مختلفی مانند نقره، مس، فولاد و آلومینیوم و... هستند.کابل‌های مسی و آلومینیومی دو مدل از کاربردی‌ترین انواع کابلند. حال به بررسی تفاوت‌ها و مقایسه این دورقیب خواهیم پرداخت:

برای مشخص کردن فرق‌ کابل آلومینیومی با مسی بهتر است با برخی از خواص این فلزات آشنا شویم. این خواص را می توان در دو دسته فیزیکی و ظاهری بررسی کرد.

خواص فیزیکی

فلز مس به عنوان یکی از رایج‌ترین رساناها در تولید سیم‌ها و کابل‌ها دارای چگالی 8.96 گرم بر سانتی‌متر مکعب است و رسانایی الکتریکی 100 دارد در حالیکه چگالی آلومینیوم 2.7 گرم بر سانتی‌متر مکعب است و رسانایی الکتریکی 61 دارد.

از نظر وابستگی به تغییر دما کابل مسی در تغییرات دما مقاومت بیشتری نشان می‌دهد اما کابل آلومینیومی منبسط و منقبض می‌شود وتغییرات ابعادی دارد.

به عنوان جمع بندی موارد ذکر شده می‌توان نتیجه گرفت در در دو کابل‌ با اندازه یکسان، کابلی که از جنس آلومینیوم ساخته شده باشد وزن کمتری نسبت به نوع مسی دارد اما از نظر مقاومت الکتریکی مس برای عبور دادن جریان برق، مقاومت کمتری نسبت به آلومینیوم دارد بنابراین اتلاف کمتری خواهد داشت و با عبور جریان، کمتر گرم می شود. برای رفع مشکل اتلاف انرژی الکتریکی و کاهش تولید گرما در کابل‌های آلومینیومی می‌توانید از جدول تبدیل ابعاد استفاده کنید.

خواص ظاهری

اما بپردازیم به خواص ظاهری، اگر به سطح مقطع کابل نگاه کنید اولین مشخصه ظاهری که به چشم می‌آید رنگ فلز داخل آن است. رسانای کابل آلومینیومی به رنگ نقره‌ای است در حالی که در کابل مسی این رنگ مسی است. مشخصه ظاهری دیگر شکل پذیری و چکش خواری فلز است که میزان منعطف بودن کابل را مشخص می کند. از آنجایی که فلز مس قابلیت شکل پذیری بیشتری نسبت به آلومینیوم دارد بنابراین کابل مسی هم نسبت به نوع آلومینیومی منعطف تر است و برای استفاده از آن در محل‌هایی که نیاز به خم کردن کابل باشد به نیروی زیادی نیاز نخواهید داشت.

نوع هادی

یکی دیگر از تفاوت‌های این دو کابل در نوع‌ رساناست. در کابل‌های آلومینیومی نوع هادی می‌تواند به دو صورت مفتولی و نیمه افشان باشد درحالی که کابل‌های مسی قابلیت تولید در سه نوع کابل افشان، نیمه افشان و مفتولی را دارند.

جدول کابل مس و آلومینیوم

همانطور که در ابتدا گفته شده مقاومت حرارتی آلومینیوم نسبت به مس بیشتر است بنابراین اگر بخواهید یک کابل آلومینیومی را جایگزین کابل مسی کنید در صورتی که کابل انتخابی عینا مانند کابل مسی باشد با افت زیادی مواجه خواهید شد برای انتخاب گزینه مناسب باید از جدولی مشابه جدول زیر کمک بگیرید.

 

این جدول برای تبدیل اندازه کابل مسی و آلومینیومی به یکدیگر است. ستون اول قطر مربوط به کابل مسی و ستون دوم قطر کابل آلومینیومی را  به میلی‌متر مشخص می کند. سطر اول جدول نشان دهنده طول کابل با واحد متر است و در داخل جدول هم مقدار جریان با واحد آمپر قرار دارد.

 

برای تبدیل ابعاد کابل مسی به آلومینیومی با دانستن طول کابل، شدت جریان و مساحت سطح مقطع کابل مسی قادرید که سطح مقطع کابل آلومینیومی جایگزین را پیدا کنید. برای واضح‌تر شدن موضوع با یک مثال آن را توضیح می‌دهیم. در جریان 40 آمپر در حالتی که طول کابل 200 متر باشد به کابل مسی با قطر 16 میلی‌مترمربع یا کابل آلومینیومی با قطر 25 میلی متر مربع نیاز است. که البته ضریب دمایی را نیز باید به این مطلب اضافه کرد و اگر دمای محیط مورد استفاده بالاتر باشد باید سطح مقطع بیشتری را نیز در نظر گرفت.